Laina – Löydä halvin vippi

Etsitkö helppoa ja edullista lainaa? Voit löytää sellaisen nopeasti. Hakemuksen tekeminen onnistuu helposti netissä, ja vältyt turhalta pankkikonttorissa jonottamiselta. Rahat voivat olla tililläsi jopa muutamassa minuutissa hakemuksen tekemisestä. Lainojen ehdoissa saattaa kuitenkin olla suuriakin eroja, joten lainojen vertailuun kannattaa käyttää riittävästi aikaa ja vaivaa.

Löydä paras luotonantaja

Millainen laina?

Tarjolla on monenlaisia lainatuotteita. Kertaluonteiset lainat ovat suuruudeltaan melko pieniä, muutamia kymmeniä tai satoja euroja, ja niiden laina-ajat vaihtelevat viikosta muutamiin kuukausiin. Jos lainan tarve on suurempi, saattaa jatkuvaluontoinen joustoluotto tai kulutusluotto olla sopivampi lainatuote. Kulutusluottoa voi yleensä nostaa käyttöönsä tarpeen mukaan myönnetyn luottorajan puitteissa, joten se sopii myös tilanteisiin, joissa hakija tarvitse lisälainaa vielä ensimmäisen lainaerän nostamisen jälkeen. Jatkuvaluontoisten luottojen takaisinmaksu on kertaluottoja joustavampaa, sillä niitä lyhennetään kuukausittain ja laina-aika voi olla jopa useita vuosia.

Kenelle lainoja myönnetään?

Lainaa hakevan henkilön tulee yleensä olla vähintään 18-vuotias, luottokelpoinen Suomen kansalainen. Ikärajat vaihtelevat, ja varsinkin suurempien luottojen kohdalla rahoitusyhtiöt edellyttävät hakijalta korkeampaa ikää. Lainoja ei juuri koskaan myönnetä henkilöille, joilla on maksuhäiriömerkintöjä. Hakijalla edellytetään yleensä olevan myös suomalainen pankkitili ja siihen liitetyt verkkopankkitunnukset sekä henkilökohtainen matkapuhelinliittymä. Lähes aina hakemuksen tekeminen edellyttää myös rekisteröitymistä palvelun käyttäjäksi.

Lainan korko ja muut kulut

Yleensä korko on suurin lainasta koituva kustannus, mutta varsinkin kulutusluottoihin liittyy usein myös muita kustannuksia, kuten tilinhoitomaksuja ja nostokuluja. Muiden kulujen vuoksi lainojen vertaaminen voi olla kuluttajalle vaikeaa, eikä pelkän nimellisen koron vertaaminen toisaalta kerro lainan todellisia kustannuksia. Ennen lainahakemuksen tekemistä kannattaa siis tutustua huolellisesti lainaehtoihin ja vertailla eri vaihtoehtoja. Laki edellyttää, että lainanantajat ilmoittavat lainatuotteilleen niin sanotun todellisen vuosikoron, jossa on huomioitu nimellisen koron lisäksi myös muut lainasta aiheutuvat kustannukset.

Miten lainaa haetaan?

Lähes kaikkia lainoja voi hakea nykyään netissä täytettävillä hakemuksilla. Hakeminen onnistuu mihin vuorokaudeen tahansa, mutta yleensä lainahakemuksia käsitellään lainapalvelujen aukioloaikoina, tyypillisesti päivittäin klo 7-23. Toiset lainanantajat edellyttävät tulotietojen tai muiden liitteiden lähettämistä hakemisen yhteydessä, ja myös niiden asiakirjojen lähettäminen onnistuu näppärästi netin välityksellä.