Asuntolainat - haaveiletko omasta kodista? Tee unelmistasi totta!

Useimmille oman asunnon ostaminen tulee jossakin vaiheessa ajankohtaiseksi – vähintäänkin harkinnan tasolla. Oma asunto houkuttelee vaihtoehtona vuokralla asumiseen sekä henkilökohtaisista että taloudellisista syistä. Käytännössä vuokralla asuminen kerryttää vuokranantajasi lompakkoa, kun taas omistusasunto kerryttää suoraan omaa omaisuuttasi. Pidemmällä aikavälillä oma koti tulee myös pääsääntöisesti halvemmaksi kuin vuokralla asuminen.

Asuntojen arvot ovat jatkuvassa muutoksessa. Mikäli joskus haluatkin luopua omistuasunnostasi voit myydä sen – ja mahdollisesti jopa saada myydystä asunnosta paremman hinnan, kuin mitä maksoit siitä itse alunperin! Oma asunto tuo etenkin eläkepäiviä ajatellen ainutlaatuista turvaa omistajalleen. Asunnon vastikkeen maksaminen käy halvemmaksi kuin kalliiden vuokrien ja tarvittaessa saat mukavan summan rahaa myydessäsi asunnon. Nämä rahat voit käyttää erilaisiin terveyspalveluihin ja taata itsellesi turvalliset eläkepäivät.

Lisäksi omistusasunto on itselle henkilökohtainen ja tärkeä – onhan se nimensä mukaisestikin sinun omasi. Omaan asuntoon tehtävät muutokset ja remontit ovat paljon vapaammin päätettävissäsi kuin jos asuisit vuokralla. Sinun ei tarvitse kysyä lupaa jokaiseen pieneen maalaus- tai tapetointiprojektiin vaan päätät näistä täysin itse.

Asuntolaina oman asunnon mahdollistajana

Asuntojen hintataso on suhteellisen korkea – etenkin pääkaupunkiseudulla. Ahkerastikin säästäneellä harvoin löytyy riittävästi varoja koko hinnan maksamiseen. Tähän on kehitelty ratkaisuksi asuntolaina, joka mahdollistaa että haaveet omasta asunnosta eivät jää vain unelmoinniksi – vaan niistä voi tulla totta!

Asuntolainan hakeminen on sinänsä yksinkertaista. Kyseessä on kuitenkin elämäsi suurin rahalaina, jota maksetaan useita kymmeniä vuosia ja tämän takia on syytä perehtyä eri mahdollisuuksiin huolellisesti. Usein lainaa hakeaksesi sinulla täytyy olla luottotiedot kunnossa. Maksuhäiriötkään eivät ole kuitenkaan välttämättä este lainan myöntämiselle, jos sinulla on riittävät takaajat tai vakuudet.

Kun sinulle on myönnetty asuntolaina, sen takaisinmaksaminen tapahtuu tyypillisesti kahdella eri tavalla. Annuiteettilainassa lainan kuukausittainen maksuerä muuttuu suhteessa korkoon; korkojen noustessa myös maksettava kuukausisumma kasvaa. Tämä perustuu siihen, että annuiteettilainan takaisinmaksuaika on kiinteä – tiedät tarkalleen milloin laina-aika päättyy. Vastaavasti kiinteä tasaerälaina on edellä mainitun vastakohta. Siinä maksettava kuukausierä pysyy aina samana ja korkojen muuttuessa laina-aika muuttuu. Tämä helpottaa omaa arjen talouden hallintaa, sillä tiedät tarkalleen kuinka suuri osa rahoistasi kuluu lainan lyhentämiseen.

Asuntolaina on hyvin yleinen ratkaisu, johon useat asunnon ostajat turvautuvat. Jos haaveilet ikiomasta kodista ja sen tuomasta vapaudesta sekä taloudellisesta turvasta, asuntolaina toimii tämän mahdollistajana.